Valuta og handel i Bulgaria

Handlegate - Bulgaria

 

Mer om Bulgaria

Vekslekontor i Bulgaria

Bulgaria er kjent for å være et billig land å feriere i. Prisene på det aller meste er langt under norsk nivå selv om vi må forvente at den økonomiske veksten i landet samt EU-medlemskapet vil føre til en utjevning av prisene på sikt. Bulgaria bruker sin egen valuta, og den bulgarske leva er låst opp mot euroen slik at den holder seg stabil.

Bulgarsk valuta (leva) får man ikke kjøpt i norske banker. Når man ankommer Bulgaria er det rikelig med vekslekontorer der man kan veksle inn norske sedler, euro og annet. Minibanker er det også i alle byer selv om de ikke ligger like tett.

Valuta i Bulgaria

Når man kjøper og selger valuta, må man være oppmerksom på hvilken kurs vekslekontorene opererer med. Ved manuelle uttak med kredittkort påregnes også et gebyr som kan utgjøre 10 % av uttaksbeløpet. Ha da med pass som legitimasjon. En euro tilsvarer ca. 2 leva, noe som betyr at 1 leva er knappe 4 kroner. Tar man høyde for dårlig kurs og gebyrer, kan du oppleve at du betaler nærere 5 kroner for hver leva. Det er tryggest å veksle i ordinære banker, på vekslingskontorene til Crown eller på hotellet. Sjekk kursen nå hos Norges Bank.

Prisnivået i Bulgaria er lavt. Butikkene opererer med faste priser, men på basarene kan du prute. Du vil oppdage at prisene kan variere stort fra sted til sted. Mat og drikke som selges på eller ved stranda kan være mange ganger så dyrt som i butikkene der lokalbefolkningen handler. Vær oppmerksom på at klær, klokker, solbriller og øvrige merkevarer som regel er kopivarer. Du vil likevel også finne importerte orginalvarer som solkrem, vin, sko m.m. På enkelt shoppingsentre, bl.a. i Sunny Beach, vil du finne merkevarer med vestlig prisnivå.

Shopping Bulgaira

Basarer (salgsboder) finnes det rikelig av i alle turistbyene. I Nessebar er utvalget spesielt godt og variert. Her finner du krystall, smykker, sølv, duker, lær og mange andre bulgarske håndtverksprodukter; og alt til meget lave priser.

Marked - Bulgaria

Mer om Bulgaria

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Kontakt ferieibulgaria.com